Wednesday, 18 September 2013

assalamualaikum .... okeyy .. straight to de point , sebenarnya aqu rase sangat tak puas hati la dengan sistem kat kolej aqu nie . kenapa laa susah sangat deorang nak faham dengan apa yang dah Islam dah tetap kan ?? kenapa deorang hanya pandai cakap jer tapi pada diri sendiri pandai pulak nak bagi alasan bila dye sendiri buat benda tu ... eeeee .. tak faham betul laa aqu ...

okey , macam nie sebenarnye criter nye .. deorang cakap la yang kite sebagai orang Islam dan sebagai wanita kite kena jaga ikhtilat ( pergaulan ) kite dengan lelaki .okeyy , saye terima tu sebab memang kite dari  sekolah lagi dah di dedahkan dengan benda tu kan ? tapi yang menjadi masalah sekarang adalah bila deorang nasihat bagai nak rak kat kite tapi dye sendiri tak jage benda tuu .. aqu cakap nie bukan main2 yer aqu sendiri dah nampak dua tiga kali kot ... first aqu nampak bile ade la sorang pompuan nie ( senior ) nak bagi tau something kat sorang laki tu ( senior jugak ) tapi diorang boleh pulak berbisik bagai . oooo ... panas pulak mata aqu tengok ... tau laa tu dalam majlis , so kalau korang nak lebih sopan panggil laa laki tu kluar jap lepas tu cakap laa . tak perlu laa berbisik bagai kat dalam majlis ilmu depan orang ramai bagai .. tak sesuai la kakak ooi dengan awak punye penampilan tuu ...

bukan nye aqu nak nafikan dye punye kesopanan and kebaikan . aqu tau dye baik tapi pada mata aqu benda tu tetap salah cara nye dan tak betul dengan cara Islam ajar kite laa ... banyak lagi cara yang kite boleh buat biar nampak perbuatan kite tu sopan sesuai dengan keperibadiaan kite .. buakn ke Nabi dah cakap kalau nak tunjukkan kebaikan kat orang lain kite mulakan lah dulu , jangan pandai cakap jer tapi kite sendiri tak buat benda tu .. lepas pada tuu , mata aqu lebih terbuka bila aqu dapat tengok banyak lagi rupa nye perkara2 sebegini berlaku kat kolej aqu .. aqu jadi takut pulak bila orang luar atau adek2 yang baru masuk kolej , baru nak mengenali dunia sebenar akan silap dalam menjalani hidup dalam cara Islam ..

aqu tulis benda nie bukan niat nak buruk2 kan budak2 kat kolej aqu , tapi aqu nak kite same2 sedar laa kalau kite nak tegur atau bagi nasihat kat orang tu kite tengok dulu kat diri kite sama ade kite sendiri dah buat atau tak ... renung pada diri kite dulu sebelum kite nak cakap something kat orang lain ... same2 kite renung baik buruk yang ade pada diri kita ... kite kena sedar bila kite lakukan something , akan ade orang yang suke dan akan ade jugak orang yang tak suke dengan perbuatan kite ... jangan kite fikir orang akan senang dengan perbuatan kite ... renung2 kan dan selamat ber amal .... hehehehe ... assalamualaikum ....


No comments:

Post a Comment